7 ALIMENTE PROINFLAMATORII DE EVITAT

 Nu există nicio îndoială că dieta joacă un rol central în controlul inflamației. De fapt, un sondaj din 2017 a constatat că aproape un sfert dintre cei cu poliartrită reumatoidă au raportat că dieta lor a afectat severitatea simptomelor. Chiar și pentru cei fără o afectiune autoimună, limitarea câtorva dintre alimentele de top care cauzează inflamații poate fi incredibil de benefică pentru sănătatea generală.

Ce este exact inflamația?

 Inflamația este considerată un mecanism de apărare utilizat de organism pentru a proteja împotriva bolilor și infecțiilor. Deși inflamația este o parte normală a procesului imunitar, tot mai multe cercetări arată că inflamația cronică poate contribui la boli, poate declanșa dureri și poate crește riscul apariției unor probleme grave, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și diabetul.

Deci, ce alimente provoacă inflamație? În acest articol, vom arunca o privire asupra câtorva dintre alimentele proinflamatorii de evitat, plus câteva schimbari sănătoase pe care le puteți face în dieta dumneavoastră.

TOP 7 ALIMENTE CARE CAUZEAZA INFLAMATIE

 S-a demonstrat că mai multe ingrediente declanșează inflamația și au un impact negativ asupra sănătății generale. Iată câteva dintre alimentele de top care cauzează inflamații.

1. Alimente prăjite

 Mâncărurile prăjite, precum gogoșile, batoanele de mozzarella și chipsurile de cartofi sunt bogate în grăsimi trans, un tip de acid gras nesănătos, care a fost legat de o lungă listă de efecte secundare. Pe lângă creșterea nivelului de colesterol și creșterea riscului de boli de inimă, cancer și diabet, grăsimile trans pot declanșa și inflamații. Potrivit unui studiu din Journal of Nutrition, consumul crescut de acizi grași trans a fost asociat cu niveluri mai ridicate de markeri ai inflamației, inclusiv proteina C-reactivă (CRP) și interleukina-6 (IL-6).

 2. Carne procesată

Carnea procesată este orice tip de carne care a fost afumată, sărată, uscată sau conservată pentru a-i spori aroma sau a-și prelungi durata de valabilitate. Unele dintre cele mai frecvente exemple includ mezeluri, slănină, salam, cârnați și pastrama. Carnea procesată a fost clasificată recent ca fiind cancerigenă, de catre  Organizația Mondială a Sănătății si poate contribui și la inflamație. Studiile arată că un consum ridicat de carne procesată  poate fi legat de niveluri mai ridicate de CRP, un marker care este utilizat pentru a măsura inflamația în organism.

 3. Alcoolul

 Deși anumite tipuri de alcool (cum ar fi vinul roșu) pot fi de fapt benefice, consumate cu moderatie, consumul excesiv de alcool este un factor major de risc pentru inflamație. Studiile arată că un consum  mare de alcool poate crește anumiți markeri inflamatori, inclusiv CRP. Mai mult decât atât, consumul de alcool poate crește riscul de apariție a sindromului de intestin permeabil, o afecțiune în care toxinele și particulele alimentare se scurg din tractul digestiv în sânge, provocând inflamații pe scară largă.

 4. Carbohidrați rafinați

Glucidele rafinate, cum ar fi pastele, pâinea albă, fursecurile și biscuiții sunt notorii ca unele dintre alimentele de top care provoacă inflamația articulațiilor. Aceste alimente sunt supuse unei prelucrări extinse, eliminându-le  substanțele nutritive benefice, cum ar fi fibrele. Glucidele rafinate tind, de asemenea, să aibă un indice glicemic mai mare, care este utilizat pentru a măsura cât de repede alimentele cresc nivelul zahărului din sânge. Cercetările arată că consumul de alimente cu un indice glicemic ridicat poate duce la creșterea inflamației, chiar și la adulții sănătoși. Pe de altă parte, studiile arată că inlocuirea  cerealelor rafinate cu cereale integrale poate reduce inflamația și poate proteja împotriva bolilor cronice.

 5. Indulcitori artificiali

 Adesea ascunsi în alimente și produse dietetice cu conținut scăzut de calorii, unele cercetări sugerează că îndulcitorii artificiali ar putea provoca inflamații. Deși sunt necesare mai multe cercetări la oameni, studiile indică faptul că îndulcitorii artificiali pot perturba sănătatea microbiomului intestinal, care joacă un rol cheie în reglarea inflamației. Un studiu efectuat pe  animale a constatat, de asemenea, că un consum regulat de sucraloză, cunoscută și sub numele de Splenda, ar putea provoca inflamația ficatului la șoareci.

6. Ulei vegetal

Uleiurile vegetale prelucrate sau rafinate sunt foarte bogate în acizi grași omega-6. Deși acizii grași omega-6 sunt o componentă importantă a unei diete sănătoase, consumul  ridicat de acizi grași omega-6 in raport cu consumul de omega-3 poate declanșa inflamații. În timp ce experții recomandă, în general, să se urmărească un raport de acizi grași omega-6 la omega-3 de aproximativ 4: 1, majoritatea oamenilor consumă un raport mai apropiat de 15: 1. Prin urmare, limitarea consumului de uleiuri vegetale rafinate, adăugând în același timp mai mulți acizi grași omega-3 în dieta dvs. poate ajuta la ameliorarea inflamației.

 7. Sirop de porumb bogat în fructoză

 Siropul de porumb bogat în fructoză este un tip de îndulcitor care se găsește adesea în alimentele procesate, inclusiv sucuri, bomboane și înghețată. La fel ca zahărul obișnuit, siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză se află în partea de sus a tabelului alimentar inflamator și poate avea efecte nocive asupra aproape tuturor aspectelor sănătății. Un studiu din Boston a constatat că femeile care consumau mai multe băuturi îndulcite cu zahăr aveau un risc mai mare de a dezvolta artrită reumatoidă, o tulburare inflamatorie cronică care afectează articulațiile. Un alt studiu publicat în Nutrition & Diabetes a raportat, de asemenea, că consumul crescut de băuturi care conțin sirop de porumb bogat în fructoză a fost asociat cu un risc mai mare de artrită și la adulții cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani.

ALIMENTE  ANTIIINFLAMATORII

În plus față de limitarea consumului de alimente care cauzează inflamații din lista de mai sus, încorporarea unei varietăți de alimente care reduc inflamația în dieta dvs. poate fi, de asemenea, benefică. O dietă antiinflamatoare sănătoasă, bine rotunjită, ar trebui să cuprindă în principal alimente integrale, bogate în nutrienți, inclusiv fructe, legume, nuci, semințe și leguminoase. Ierburile, condimentele, grăsimile sănătoase și alimentele proteice sunt, de asemenea, incluse pe lista alimentelor antiinflamatoare. Efectuarea câtorva schimbari simple în dieta dvs. este o modalitate ușoară de a începe. Încercați să inlocuiti carnea procesată, de exemplu, cu surse de proteine ​​mai sănătoase, cum ar fi pește, păsări de curte, ouă sau leguminoase. De asemenea, puteți renunța la friteuza  și încercați să vă coaceți propriile chipsuri de legume sau cartofi prăjiți. Sau, încercați să inlocuiti carbohidrații rafinați, cum ar fi orezul alb, pastele sau pâinea, cu soiuri de cereale integrale, pentru a oferi dietei dvs. un upgrade ușor. Iată câteva dintre cele mai bune alimente antiinflamatoare pe care să le includeți în dieta:

Fructe: piersici, ananas, mango, mere, fructe de padure, pere, portocale

 Legume: broccoli, kale, spanac, dovlecei, dovleac, cartofi dulci, spanac, nasturel, rosii, usturoi

 Nuci și semințe: fistic, nuci de macadamia, migdale, semințe de chia, semințe de in, semințe de dovleac

 Leguminoase: fasole neagră, fasole, naut, linte, fasole marină, mazăre

 Cereale integrale: quinoa, cuscus, farro, mei, hrișcă, orz

 Proteine: somon, pui, curcan, ouă, tempeh

 Grăsimi sănătoase: ulei de cocos, ulei de măsline, ghee, unt organic, avocado

 Ierburi și condimente: turmeric, piper negru, rozmarin, busuioc, oregano, piper cayenne, mărar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *