Hormonii dicteaza ceea ce face corpul tau cu alimentele

Hormonii, acei mici mesageri chimici secretati de glandele endocrine, raspanditi in organism prin intermediul vaselor de sange, sunt responsabili de starea noastra fizica, dar si psihica. Atunci cand sunt in armonie, totul merge ca pe roate si nici nu ne dam seama de existenta lor. Insa cand o iau razna, hormonii provoaca un haos fizic si emotional: suntem stresati, obositi, avem insomnii, ne ingrasam sau slabim, suferim de acnee sau celulita, ne cade parul sau, dimpotriva, se inmultesc firele de par nedorite.

Nu e însă ușor să îi menținem la un nivel optim. Diversi factori de stil de viata, cum ar fi o alimentatie nesanatoasa, lipsa de sport,  lipsa de somn ,expunerea la substante chimice, stresul cronic sunt doar câțiva dintre factorii care contribuie la dezechilibrele hormonale.

Dr Sara Gottfried autoarea  best seller-ului ’’The  Hormone Reset Diet”, spune că putem ”reseta” hormonii ca să ne îmbunătățim starea de sănătate și să scăpăm de kilogramele „încăpățânate”.

Practic este vorba despre o dietă de eliminare, pe o perioada de 21 zile care ne  instruiește să eliminam un anumit grup de hrană la fiecare 3 zile. . Fiecare grup de alimente pe care îl eliminam ne va ajuta să “resincronizam” metabolismul “rupt”.

1) Evită carnea pentru a reseta estrogenul
Carnivorii au un nivel mai crescur de estrogen decât vegetarienii, din cauza hormonilor de creștere din carne. ”Problema e că nivelul estrogenului e prea mare în comparație cu cel al progesteronului. Estrogenul este un hormon feminin, ajută la creșterea sânilor și șoldurilor, însă când e prea mult apar problemele. Pentru a reseta estrogenul tot ce trebuie să facem e să renunțăm la carne și la alcool pentru 21 de zile.

2) Evită zahărul pentru a reseta insulina
Insulina ajută organismul să transforme mâncarea în energie. Când cosumăm prea mult zahăr crește nevoia organismului de insulină și apare rezistența la insulină. Când ai rezistență la insulină, glucoza se acumulează în vasele de sânge și poate cauza prediabet, diabet și alte probleme grave de sănătate. ”Pentru a reseta insulina trebuie să stai departe de zahăr și de îndulcitorii artificiali timp de 21 de zile. Atenție! Zahărul poate fi ascuns într-o mulțime de produse, așa că trebuie să citiți etichetele”, recomandă medicul.
3) Fără fructe pentru a reseta leptina
Fructoza este zahărul din fructe și atunci când consumi prea mult apar probeleme cu insulina și cu leptina-hormonul care controlează senzația de foame-.

“Mulți oameni știu că trebuie să consume nouă porții de frute și legume proaspete pe zi, însă unele fructe conțin prea multă fructoză. Un măr conține 2 grame de fructoză, în mod normal, însă merelor de azi sunt modificate pentru a fi mai dulci și devin adevărate bombe de zahăr ajungând până la 20-25 de grame de fructoză. ”Așa că e indicat să stăm departe de fructele cu conținut ridicat de fructoză și să optăm, de exemplu, pentru măsline și avocado”, explică doctorul.

4) Fără cofeină pentru a reseta cortizolul
Cortizolul este cunoscut drept hormonul stresului. ”Cofeina crește nivelul de cortizol și multe persoane nici nu au idee că sunt dependente de ea și că le sabotează sistemul nervos. Atunci când bei o ceașcă sau două de cafea, crește nivelul cortizolului și apare pofta de dulciuri”, avertizează dr. Gottfried

5) Fără cereale pentru a reseta tiroida
Unele dintre cele mai nepotrivite cereale sunt orezul alb, pastele, pâinea albă și cartofii. Cercetătorii spun că cerealele pot determina organismul să depoziteze grăsimea. ”Cerealele afectează tiroida, iar principalul vinovat este glutenul, deoarece poate determina organismul să atace tiroida”, spune medicul.

6) Fara lactate pentru a reseta hormonul de creștere

Lactatele sunt unele dintre cele mai mari declansatoare a dezechilibrului hormonal datorita hormonilor naturali regasiti in lapte si cei care sunt adaugati artificial alaturi de antibiotice. Chiar si laptele organic poate proveni de la vacile gestante al caror nivel hormonal este mult mai mare. De fapt, lactatele contin  mai mult de 60 de hormoni care contribuie la dezechilibru

7) Fara toxine pentru a reseta testosteronul

Nu sunt sigura ce înseamnă “toxine”, dar se pare că acestea dezechilibrează testosteronul, ceea ce poate duce la oboseală, articulații dureroase și răceli frecvente.

error
fb-share-icon

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *