Top 10 cele mai bogate surse vegetale de proteine

1.Semintele de Chia

Aceste seminte mici sunt o sursa completa de proteine intr-o forma usor de digerat, si sunt, de asemenea, abundente in fibre si acizi grasi omega-3. Ele sunt, de asemenea, bogate in minerale, inclusiv calciu, mangan, fosfor, fier si zinc. Semintele Chia contin, de asemenea, triptofan, care va poate ajuta sa obtineti un somn mai bun.100g de seminte de Chia contin 15g de proteine.

2.Semintele de canepa

Semintele de canepa contin toti cei noua aminoacizi esentiali, si sunt, de asemenea, bogate in fibre. Acestea ofera un raport optim de omega-3 si omega-6 acizi grasi si sunt, de asemenea, bogate in minerale si antioxidanti. Aceste seminte sunt legate de reducerea inflamatiei la nivel de sistem si de echilibrul hormonal, printre multe alte beneficii.100g de seminte de canepa contin 30g de proteine.

3.Quinoa

Quinoa, considerata a fi o pseudocereala, este si ea o sursa excelenta de proteine complete. De asemenea, este bogata in fibre, cupru, acid folic, magneziu, mangan, fosfor si zinc, precum si o serie de antioxidanti. Quinoa contine si saponine, carora le sunt atribuite proprietati antioxidante si anti-inflamatorii.

100g de quinoa gatita contin 4,5g de proteine.

4.Drojdia de bere inactiva

Drojdia de bere inactiva este adesea folosita in bucataria vegetariana, mai ales pentru ca are un gust asemanator cascavalului. Mai este numita si ”proteina vegetarienilor”, deoarece este o sursa bogata de proteine complete, avand peste 55% proteina de calitatate. Cu un continut de 18 amino-acizi, fulgii de drojdie intra in categoria proteinelor complexe si pe langa acestea, contin si 15 minerale.Unul dintre beneficiile fulgilor de drojdie ar fi continutul mare de vitamine B (dupa unele pareri, drojdia de bere inactiva contine si vitamina B12) care ajuta la mentinerea unui nivel echilibrat de stres, preventia cancerului de pancreas, asigurand si o piele sanatoasa. Alte elemente aflate din belsug in fulgii de drojdie sunt: magneziul, chromium, cuprul, vanadiumul, molybdenumul si litiumul.

100g de fulgi de drojdie de bere inactiva contin 44g de proteine

5.Seminte de floarea-soarelui, susan, in, dovleac

Aceste seminţe sunt bogate atat in proteine, cat si in vitaminele E, B1, B6, acid folic, minerale, precum magneziu, seleniu, mangan, cupru, fosfor, dar si typtofan si fitosteroli.

100g de seminte de floarea-soarelui, crude, contin 21g de proteine

100g de seminte de susan contin 20g de proteine

100g de seminte de in contin 18g de proteine

100g de seminte de dovleac, crude, contin 24g de protein

6.Nuci, alune, caju, fistic, alune de padure

S-a demonstrat ca nucile si alunele contin din abundenta atat proteine, cat si grasimi sanatoase (chiar si Omega-3), fiind, de altfel, si o sursa bogata de vitamine si minerale. Nucile romanesti sunt si sursa de polifenoli (antioxidanti) alimentari.

100g de nuci romanesti, crude, contin 21g de proteine

100g de migdale crude contin 22g de proteine

100g de caju crud contin 18g de proteine

100g de alune de padure crude contin 25g de proteine

100g de fistic crud contin 25g de proteine

7.Hrisca

Hrisca este bogata in vitaminele E, B1 si B2, dar si in proteine complete, carbohidrati, fibre, fosfor, magneziu, cupru, zinc, mangan, seleniu si fier. Desi nu face parte din clasa cerealelor (este o planta ierboasa inrudita cu rubarba si stevia creata), hrisca este net superioara graului, de exemplu, prin elementele nutritive care protejeaza organismul de factorii externi si il fortifica mai ales in sezonul rece si la începutul primaverii.100g de hrisca boabe contin 13g de proteine

8.Amarant

Un motiv pentru care ar trebui sa introduci amarantul in dieta ta este continutul sau nutritiv remarcabil. Este mai bogat in minerale, precum calciu, fier, fosfor si carotenoide decat majoritatea legumelor.Este, de altfel, o sursa de proteine complete.

100g de amarant contin 15g de proteine

9.Mazare verde si uscata

Mazarea este bogata in proteine, minerale, vitamine si fibre esentiale pentru organism. Este o sursa esentiala de vitamina K, care activeaza calciul din organism care este mai rapid asimilat de oase. Mazarea este si o sursa importanta de acid folic si vitamina B6, substante importante pentru combaterea osteoporozei si arterosclerozei. Mazarea contine si numeroase vitamine din complexul B: tiamina (B1), riboflavina (B2) si niacina (B3). Aceste vitamine ajuta la reglarea nivelului de lipide, carbohidrati si proteine din organism. Pentru a obtine un profil complet de aminoacizi esentiali, se recomanda a fi consumata cu orez brun integral.

100g de mazare uscata contin 24g de proteine

100g de mazare verde contin 3g de proteine

10. Ciuperci

Ciupercile pot parea banale, dar sunt intr-adevar super-alimente. Asta pentru ca nu contin nici un fel de grasime, zahar ori sare si sunt o sursa valoroasa de fibre si vitamine B: vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) si folacin (acid folic). Ciupercile contin si minerale esentiale, dintre care potasiu, cupru, fier si fosfor. Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se gaseste in prea multe fructe sau legume.100g de ciuperci contin 3g de proteine

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *