Turmericul vindeca? ~ DOAR daca este utilizat corect! ~

Cunoscut mai ales pentru rolul sau de ingredient in preparatele culinare asiatice, turmericul a capatat renume datorita proprietatilor sale terapeutice. Dar care este istoria acestei plante si cum poate fi ea benefica pentru sanatatea noastra?

Curcuma , Turmericul si Curcumina

Cuvintele „curcuma”, „turmeric” si „curcumina” apar adesea in discutiile despre medicina complementara/alternativa. Care este insa diferenta dintre acesti trei termeni si, mai important, care este relatia dintre ei?

Ce este curcuma?

Desi adesea se vorbeste despre curcuma ca si cum ar fi o singura planta, termenul defineste un gen din care fac parte aproape 100 de specii de plante perene din familia Zingiberaceae. Ele sunt originare din sudul Asiei si nordul Australiei, preferand  clima tropicala sau subtropicala.

Ce este turmericul ?

Practic, turmericul (Curcuma longa) este doar una din numeroasele specii de curcuma, planta erbacee perena ruda cu ghimbirul. In limba romana el este cunoscut ca zerdiceaf, desi numele de turmeric a capatat o mai mare raspandire si la noi. Mai este cunoscut si ca sofranul indian si pe alocuri ca Laleua Thailandeza

Courtesy of Barbara Baldocchi

Ce este curcumina?

Curcumina este principala substanta activa care se poate extrage din procesarea rizomului de turmeric. Ea ajunge in pudra de turmeric intr-o proportie de 2,5 pana la 4%. Datorita proprietatilor benefice ale curcuminei, ea se poate gasi si in compozitia unor suplimente alimentare, intr-o concentratie mult mai mare decat in pudra.

Utilizarea turmericului in alimentatie

Avand un gust usor amarui si piperat, turmericul este un ingredient cheie in bucataria orientala, fiind intalnit in multe retete din Asia de Sud-Est, dar si din Orientul Mijlociu.

Pudra de turmeric este poate cel mai bine cunoscuta ca fiind unul dintre condimentele principale folosite in prepararea de curry. Asemenea ghimbirului, el poate fi folosit la gatit , proaspat , dar poate fi si murat.

Turmericul nu este doar un condiment, ci si un bun colorant alimentar. Este adesea folosit pentru a da culoare branzeturilor, lactatelor, chipsurilor si chiar unor mustaruri.   Este nelipsit  si foarte apreciat in prepararea dulciurilor  raw vegan. Aceasta proprietate il face sa inlocuiasca adesea sofranul, fata de care turmericul e mult mai ieftin.

Utilizarea turmericului in medicina

Prima data, turmericul a inceput sa fie folosit de catre vechii indieni in medicina ayurvedica pentru a trata diverse afectiuni. Folosirea sa s-a raspandit in multe tari din regiune si chiar in medicina traditionala chineza.

Astazi, conform specialistilor WebMD, curcumina continuta de turmenic ar putea ajuta la ameliorarea unei arii largi de afectiuni. Iata cateva dintre ele:

  ~ este un antiinflamator puternic, care actioneaza la nivel celular;

  ~ are  proprietati antioxidante dovedite;

  ~ poate intari organismul in lupta sa impotriva afectiunilor respiratorii;

  ~  poate contribui la ameliorarea simptomelor colonului iritabil

  ~ poate contribui la reducerea nivelului de zahar din sange

  ~ poate contribuila reducerea LDL ( lipoproteine cu densitate mica )

   ~ are proprietati antihistaminice

   ~ poate fi folosit pentru ameliorararea diverselor afectiuni ale pielii

    ~ poate inlesni vindecarea taieturilor, ranilor si leziunilor.


Multitudinea  beneficiilor pentru sănătate a acestei vechi mirodenii culinare ii determina pe oameni  sa foloseasca turmericul aproape în tot ce consuma:

    În smooothie
    Pe salate
    Baut ca ceai
    Luând-o ca supliment

Dacă utilizati turmeric în oricare dintre modalitățile de mai sus, NU veți avea acces la beneficiile complete ale acestui condiment cu propietati medicinale.

Simpla ingerare a unor alimente sau suplimente nu este neaparat suficienta pentru a corecta sau preveni o deficienta !
Trebuie sa tinem cont ca nutrientul respectiv trebuie sa fie ABSORBIT in sange si apoi metabolizat
(asimilat si utilizat la ninvel celular)!
Iată câteva lucruri pe care trebuie să le notați despre cum să utilizati corect turmericul:

În primul rând, turmericul trebuie combinat cu piper negru (piperină) pentru a potenta absorbția . Piperul negru stimuleaza pancreasul să producă enzime digestive. Câți dintre voi puneți piper negru în  smoothi-urile voastre?

În al doilea rând, constituenții vindecători ai turmericului (curcuminoidele) sunt solubili în grăsimi. Dacă nu-l combinati cu grăsime, veți pierde proprietățile vindecătoare. Asta inseamna ca daca ceaiul tau de curcuma este pur si simplu pregatit cu apa, vei pierde majoritatea beneficiilor.

Nu în ultimul rând, atunci când acest condiment este încălzit, curcuminoidele isi sporesc biodisponibilitatea. Există alimente specifice ( ierburi și condimente) care pentru o absorbtie maxima ar trebui consumate fierte, iar turmericul este unul dintre ele. Există un motiv pentru care a fost adăugat ca un condiment în multe rețete tradiționale.

De asemenea, altceva de luat în considerare este faptul că de mii de ani oamenii au combinat turmeric cu multe alte condimente culinare, nu doar piper negru. Unele dintre celelalte ierburi și condimente combinate în mod tradițional cu turmericul erau schinduf, chimen, cardamom, ghimbir, cayenne și coriandru.

Un exemplu de combinație clasică culinară care include turmericul este praful de curry.

Deci, data viitoare când doriti sa utilizati turmeric vă recomandăm să puneți acest condiment care promovează sănătatea într-un fel de mâncare gătită.

https://www.encyclopedia.com

https://www.britannica.com

https://www.andreabeaman.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *